>

Τα Σημαντικα μας

  • Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου....
  • ...απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής....
  • Οι οδηγίες που δίνονται για έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζουν ότι ....
  • Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φθιώτιδας μας δίνει μερικές πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες. Για τις καταλήψεις ισχύει....
  • Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις....

Βασικές κολυμβητικές δεξιότητες! Στόχος του Υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές των Γ' και Δ' τάξεων Δημοτικού



Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται και για τη φετινή σχολική χρονιά η διδασκαλία της κολύμβησης για τους μαθητές της Γ' τάξης των Δημοτικών σχολείων, συμπεριλαμβάνοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φέτος και τους μαθητές της Δ' τάξης.

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου που έχει και την ευθύνη του προγράμματος δηλώνει ικανοποιημένη από την περσινή εμπειρία, αφού τα νούμερα για την πρώτη σχολική χρονιά 2016-2017 ήταν ιδιαιτέρως θετικά με τη συμμετοχή 40.000 μαθητών και μαθητριών από 2.210 τμήματα και 43 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιούν με εξαιρετικά αποτελέσματα την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

Το βασικό πλαίσιο του προγράμματος

- Ο Διευθυντής της σχολείου σε συνεργασία με τον Γυμναστή δηλώνει στον αρμόδιο τον αριθμό των τμημάτων, των μαθητών/τριών, την ημέρα που θα πραγματοποιείται το αντικείμενο της κολύμβησης και το κολυμβητήριο που επιθυμούν
- Ο κύκλος των μαθημάτων περιλαμβάνει από 8 έως 12 μαθήματα εντός ενός τριμήνου του διδακτικού έτους.
- Το κάθε μάθημα υλοποιείται εντός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου με δεδομένη την ορθολογική διαχείριση του διδακτικού χρόνου (συνυπολογίζοντας αποστάσεις και μεταφορές) με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.
- Υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση, τόσοι ώστε να τηρείται η αναλογία 10 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή.
- Υπεύθυνος συνοδός είναι ο Γυμναστής του τμήματος ο οποίος έχει και την εποπτεία των μαθητών/τριών καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής του μαθήματος και υποχρεούται να έχει μαζί του την κατάσταση συμμετοχής των μαθητών/τριών του σχολείου.
- Η μεταφορά των μαθητών/τριων είναι δωρεάν και καλύπτεται από τις Περιφέρειες της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους γονείς/κηδεμόνες.

Που στοχεύει η διδασκαλία της κολύμβησης

-Στην απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής,
-Στο χειρισμό έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον,
-Στην αποφυγή του πνιγμού,
-Στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό,
-Στην εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων,
-Στην εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία,
-Στην υιοθέτηση συμπεριφοράς σεβασμού προς τον εαυτό τους, τους άλλους και το περιβάλλον.

Η περσινή εμπειρία

Η περσινή πιλοτική εφαρμογή της διδασκαλίας του αντικειμένου της κολύμβησης έτυχε σίγουρα θετικής αποδοχής από την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα προβλήματα. Σχολεία για παράδειγμα που βρίσκονταν μακρύτερα από την προβλεπόμενη απόσταση των 25 χλμ. από κολυμβητήριο δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον τα χρήματα που θα εξασφάλιζαν τους εκπαιδευτικούς με ειδικότητα στην κολύμβηση, τελείωσαν πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά με αποτέλεσμα σχολεία που είχαν δηλώσει να συμμετέχουν στο τρίτο τρίμηνο να μην προλάβουν. Στα προβλήματα προστέθηκε και η καχυποψία των γονέων που δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή των παιδιών τους, αφού η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους τους είναι προαπαιτούμενο. Στα μείον και η καθυστέρηση στην εκκίνηση του προγράμματος που δυστυχώς καταγράφηκε και φέτος με αποτέλεσμα να χαθεί ήδη το 1ο τρίμηνο.


Βέβαια κάθε αρχή και δύσκολη. Τα προβλήματα στην εφαρμογή προφανώς καταγράφηκαν. Τα μηνύματα έφτασαν στους υπεύθυνους. Η επέκταση του προγράμματος και για τους μαθητές της Δ΄ τάξης φέτος, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό.

Eπικοινωνια

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *